opticaNota de premsa.- Les vacances s’acaben i reprenem la rutina. Això significa per a molts tornar a l’oficina i passar al voltant de 8 hores diàries enfront del monitor de l’ordinador, exigint als nostres ulls llargs períodes d’enfocament continu de la vista, i una exposició prolongada a la brillantor intensa de la pantalla.

Durant les vacances, usem la visió llunyana i la musculatura de l’ull es troba més relaxada. A la tornada a la feina, tornem a exposar massa els ulls a les pantalles dels diferents dispositius digitals, i fem que realitzin un esforç d’enfocar (acomodatiu) excessiu. “Aquest canvi comporta l’aparició de problemes de visió com la síndrome visual informàtica” explica Alicia Escuer, directora tècnica i de formació d’Òptica Universitària, qui afegeix que “encara que aquests símptomes poden donar-se al llarg de tot l’any, s’accentuen durant la tornada a la feina”.

Sensació de cansament i sequedat en els ulls?

Segons les dades del Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya, es calcula que fins a un 70% de la població espanyola que treballa en oficines pateix la síndrome visual informàtica. Entre els seus símptomes es troben la irritació ocular, la fatiga visual, la visió borrosa, la sequedat ocular i el mal de cap, coll i espatlles. La majoria d’aquests símptomes poden desaparèixer un cop deixem d’usar l’ordinador, però en alguns casos poden persistir encara després.

“La síndrome visual informàtica es pot reduir amb l’ús de lents que ajudin a relaxar el sobreesforç que suposa un enfocament continuat en les pantalles digitals i/o amb l’aplicació de filtres que atenuen part de la llum blava que emeten les mateixes”, afirma Escuer. En aquest sentit, Escuer afegeix que en el futur seran els propis dispositius els que continguin aquestes lents relaxants però, de moment, és l’òptic qui ha d’aplicar els filtres.

Decàleg per combatre la SVI

A més d’aquestes lents i filtres, hi ha una sèrie de consells que ens poden ajudar a fer front a aquest problema:

  • Segueix la regla del 20-20-20: Apartar la mirada durant 20 segons, cada 20 minuts enfocant a una distància de 20 peus (6 metres).Parpelleja amb regularitat per evitar la sequedat. Quan centrem l’atenció en una pantalla normalment parpellegem amb menys freqüència i realitzem un major nombre de parpellejos incomplets.
  • Fes-te una revisió optomètrica per comprovar si necessites alguna lent que ajudi a relaxar l’esforç visual continuat.
  • Ajusta la resolució i el contrast del monitor. Quanta major sigui la resolució de la pantalla hi haurà un major confort visual.
  • La brillantor del monitor no ha de ser ni massa intensa ni massa tènue. A més, és bàsic mantenir-lo lliure de pols i empremtes, ja que poden reduir la claredat.
  • Evita els enlluernaments i reflexos en la superfície de la pantalla. És aconsellable eliminar les fonts de llum que es trobin en la zona perifèrica i posicionar el monitor perpendicular a les finestres o a altres fonts de il·luminació.
  • Si portes ulleres o lentilles, assegura’t que tenen la graduació actualitzada i són apropiades per a la teva distància de treball.
  • Comprova la humitat. Per evitar la sequedat ocular evita corrents d’aire o habitacions amb excés de calefacció i mantén-te hidratat.
  • Quan usis portàtils o tablets, sempre que sigui possible, col·loca el portàtil o tablet més alt que els genolls i utilitza una funda que es doblegui i serveixi de suport a la tablet.
  • Quan utilitzis el smartphone, recorda subjectar-lo de forma relaxada, amb els polzes col·locats lleugerament sobre el teclat. Evita utilitzar una sola mà.
Anuncios