magooopticaUna bona visió és fonamental per a un bon aprenentatge. Segons dades del Col·legi Oficial d’Òptics-Optometristes, un de cada tres casos de fracàs escolar pot ser degut a problemes de visió en els nens. I és que, entre els 6 i 12 anys és quan es produeix la maduresa del sistema visual, de manera que, si no es consolida una bona visió, és probable que es vegi afectat directament el rendiment escolar.

Com detectar problemes de visió?

A mesura que els menors progressen a l’escola s’enfronten a una creixent demanda de les seves habilitats visuals. En aquest context, si els petits eviten la lectura i altres tasques de visió propera, tracten de no fer els deures i, si arriben a fer-los, els acaben amb un baix nivell de comprensió o d’eficiència, Alicia Escuer, directora tècnica i de formació de L’Òptica Universitària, recomana “revisar la vista de forma immediata ja que molts d’aquests problemes podrien solucionar-se de manera senzilla amb l’ús d’unes ulleres correctores i evitar així el fracàs escolar”.

En aquest sentit, Escuer comenta que “famílies i professors tenen un paper important en la detecció de problemes visuals en els més petits ja que aquests en molts casos no són conscients de l’arrel del problema o no troben la forma d’expressar-se” i recomana una sèrie de pautes a seguir per detectar aquests problemes com “valorar si el menor es fatiga quan està subordinat a estímuls visuals o si a l’escriure és comú que inverteixi l’ordre de les lletres o els números”.

També aconsella observar si el nen s’aproxima molt a les pantalles i als llibres, i tenir en compte si es queixa de tenir una visió borrosa, tant de prop com de lluny. Escuer destaca la importància de fixar-se en si el nen adopta posicions que cridin l’atenció o si manifesta mals de cap, marejos o picor als ulls.

Els problemes més comuns

Entre els problemes de visió més comuns en els nens i principals causes del fracàs escolar es troben l’ambliopia o ull gandul, que afecta sobretot a menors en edat escolar. Aquesta disfunció propicia fatiga visual, malestar i afecta considerablement a la capacitat lectora. Aquesta alteració es pot solucionar amb un tractament específic sempre que es detecti a temps, ja que pot arribar a una fase crítica en la qual recuperació no és possible.

Altres de les causes més habituals en el fracàs escolar són els defectes de refracció, aquells en els quals hi ha algun tipus de desenfocament visual i entre els que es troben la hipermetropia, la miopia i l’astigmatisme. A la primera, com a conseqüència, el nen ha de realitzar un esforç per enfocar de prop, de manera que llegir o fer els deures es converteixen en tasques complicades. “Encara que molts pares ho desconeguin, molts petits deixen de fer els deures o treuen males notes a causa que pateixen hipermetropia, ja que per a ells estudiar suposa un esforç més gran que per als seus companys, encara que la seva visió sigui bona de lluny”, explica Escuer.

En el cas de la miopia, provoca que els objectes llunyans es vegin borrosos, i que el nen s’acosti a la pissarra o guinyi els ulls per poder enfocar de lluny. L’astigmatisme provoca que les imatges no siguin tan nítides pel que es realitza més esforç en enfocar, sobretot en les tasques de prop.

Per aquest tipus de problemes visuals Escuer recalca que “és molt important que un òptic-optometrista revisi, com a mínim un cop l’any, la visió dels nens, amb la finalitat de corregir els possibles problemes i evitar que el menor vegi perjudicat el seu procés d’aprenentatge. La majoria de les vegades només es necessita correcció en les tasques de prop”.

Sobre L’Òptica Universitària

L’Òptica Universitària, fundada en 1992 amb l’obertura d’un centre a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Barcelona, compta amb un equip de més de 800 treballadors i amb més de 60 centres d’òptica i audiologia, a més del canal de venda online.

La companyia ofereix les millors marques als preus més competitius del mercat, amb un enfocament molt clar en el benefici del client i una atenció personalitzada, per proporcionar un servei basat en la qualitat i l’excel·lència.

Anuncios