Prensa Generalitat.- La pime catalana ZeClinics investiga el desenvolupament de noves teràpies per al tractament de malalties cardíaques com l’infart basant-se en el sistema cardíac del peix zebra. Aquesta espècie de peix té la capacitat de regenerar el teixit del seu cor, una característica que l’empresa catalana estudia com replicar en els humans com a alternativa al transplantament.

Per aquest projecte, ZeClinics ha rebut el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement – a través del programa d’ajuts Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals, que impulsen projectes empresarials d’R+D entre empreses catalanes i un soci internacional. En concret, s’ha concedit a l’empresa catalana un ajut de 146.000 per realitzar aquesta investigació, per la qual col·labora amb un equip de científics de l’organització de recerca alemanya Taros Chemicals, amb seu a Dortmund. De fet, des de la xarxa d’oficines d’ACCIÓ a l’exterior s’ofereixen serveis de suport a la cooperació tecnològica internacional dirigits a empreses i altres agents de l’ecosistema d’innovació català.

Amb aquest projecte, la pime biotech catalana parteix d’una característica del peix zebra, que és capaç de regenerar el seu cor després de patir una cardiopatia per reproduir-lo en persones que hagin patit alguna malaltia cardíaca i poder recuperar la funcionalitat de l’òrgan. Segons el director general de ZeClinics, Davide D´Amico, “els humans també tenen aquesta capacitat de regeneració, però els mecanismes moleculars que la facilitarien no es troben actius probablement per motius evolutius”. És partint d’aquesta característica que ZeClinics investiga la millor manera d’activar aquests mecanismes en humans de forma controlada, tal com ho faria el peix zebra. Així, l’objectiu final del projecte de ZeClinics és el descobriment de fàrmacs per al tractament de patologies cardíaques.

D’acord amb el director general de ZeClinics, “la cardiopatia isquèmica (que pot arribar a provocar infarts) representa la principal causa de mort mundialment, de manera que tot progrés en les teràpies de regeneració cardíaca seria beneficiosa per a milions de persones arreu del món”. En concret, ZeClinics implementa models de lesió cardíaca al peix zebra i estudia els gens implicats en la regeneració d’aquest òrgan, a través d’una anàlisi in vivo utilitzant el software desenvolupat per l’empresa alemanya amb qui col·labora en aquest projecte. “El fet d’utilitzar el peix zebra com a model ens permet realitzar valoracions predictives ràpidament i econòmicament més eficients”, assegura D´Amico.

Fundada l’any 2013, ZeClinics, compta amb 25 treballadors i ofereix serveis a centres d’investigació i companyies farmacèutiques especialitzades en l’àmbit cardiovascular que puguin crear nous medicaments en base a l’experimentació a partir del peix zebra. ZeClinics va ser una de les empreses finalistes al Fòrum d’Inversió organitzat per ACCIÓ al 2015.

El estudio del pez cebra para entender el cuerpo humano

Notimex.- Una investigadora del Instituto de Biotecnología de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) realiza un estudio genético con el uso del pez cebra, pues comparte con el ser humano 70 por ciento de datos genéticos.

En un comunicado de la Academia Mexicana de Ciencias (AMC), la investigadora Hilda María Lomelí Buyoli explicó que en la actualidad hay flexibilidad para manipular el genoma de distintas especies animales para usarse como modelos de embriogénesis.

La especialista detalló que el enfoque de la genética de desarrollo se basa en el uso de tecnologías que permiten la manipulación de genes específicos.

“Trabajo en genética del desarrollo embrionario desde 1998 y con el pez cebra como modelo a partir de 2008, porque este vertebrado comparte con el ser humano 70 por ciento de información genética y más de 80 por ciento de sus genes se relacionan con determinadas enfermedades embrionarias”, detalló la investigadora.

“Es decir, conservan genes homólogos que se han identificado en humanos como causantes de enfermedad y esto nos permite, en el pez cebra, generar modelos alterando esos mismos genes y tratando de reproducir la enfermedad”, agregó.

Lomelí Buyoli destacó que trabajar con el pez cebra tiene la ventaja de que, a diferencia del ratón, se pueden tener una progenie de miles de individuos que permiten un valor estadístico mayor de los ensayos y estudios que se realicen.

Anuncios