Premsa Diputació BCN.- La nova presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha assegurat durant el ple de constitució d’aquest dijous que «el suport als ajuntaments ha de ser un objectiu col·lectiu i desmarcat de la confrontació política i partidista».

En aquest sentit, Marín ha afirmat que «el millor servei que podem fer tots al nostre país és evitar que allò que ens separa ens impedeixi treballar plegats en allò que ens uneix», recalcant que «aquesta és la meva convicció».

La presidenta ha recordat que «els períodes de democràcia del país han trobat sempre el compromís de la Diputació, des del president Enric Prat de la Riba, iniciador de la Mancomunitat, fins a l’actualitat», fet pel qual, ha afegit, que «la Diputació municipalista és la que em crec i la que em comprometo a presidir i enfortir encara més».

Durant la seva intervenció, Núria Marín ha posat en valor que «l’existència d’ens supramunicipals com la Diputació és la garantia que els ajuntaments podem oferir serveis que sols mai podríem, i a més, fer-ho de forma equilibrada en el territori». També ha explicat que «en aquest mandat que avui iniciem, la Diputació de Barcelona ha de seguir exercint el seu paper d’institució municipalista, oferint un marc estable de suport a les nostres ciutats, viles i pobles».

La voluntat de diàleg mostrada per la presidenta s’ha refermat quan ha detallat que «no tots els que formem part d’aquest plenari pensem el mateix, però sí parlem el mateix llenguatge: el del municipalisme». És per aquest motiu que ha destacat que «els ajuntaments han estat cabdals en la construcció d’aquest país, i sempre a l’alçada de les esperances que la ciutadania ha dipositat en ells».

Principals línies d’actuació

La nova presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha aprofitat la seva intervenció per desgranar les principals línies d’actuació del govern que encapçalarà. Primer de tot ha remarcat que «la Diputació haurà d’actualitzar el seu model institucional, adaptant-lo als nous canvis socials i econòmics», amb l’objectiu de continuar sent referent en les polítiques municipals i en la reivindicació del govern local.

Marín també ha avançat que la corporació treballarà per «enfortir la cohesió territorial, perquè els municipis tenen problemes comuns, però també necessitats i prioritats diferents». Així mateix, també ha assegurat que cal «ser ferms en la lluita contra el canvi climàtic i desenvolupar tots junts la Nova Agenda Urbana i els Objectius de Desenvolupament Sostenible».

D’altra banda, ha refermat la necessitat de «fomentar la innovació i l’activitat econòmica local», d’apostar pels «serveis a les persones i les polítiques d’igualtat i diversitat» i, de donar un nou impuls a la cultura i a l’educació per tal que «els municipis siguin ens creatius, educadors, solidaris i compromesos amb la salut».

Finalment, Marín també ha destacat la necessitat «de millorar el model de govern local: més obert, més eficient, més transparent i més digital».

PSC-CP i Junts subscriuen el pacte

L’acord d’investidura de Núria Marín com a nova presidenta de la Diputació de Barcelona ha estat signat pel PSC-CP i Junts. Pilar Díaz, en nom dels socialistes, ha assegurat que comparteixen la necessitat de superar la política de blocs i ha recordat que cal afrontar nous reptes, noves mirades basades en el diàleg, en el respecte i en la tolerància.

D’altra banda, el portaveu d’ERC-AM, Dionís Guiteras, ha destacat la feina feta al govern de la Diputació en suport als governs locals i ha posat en relleu el paper de Prat de la Riba, que va ser capaç d’unir les quatre diputacions catalanes.

Per part de Junts, Joan Carles García Cañizares, ha afirmat que la Diputació és una institució que facilita el diàleg i que ha fet créixer els municipis defensant l’autonomia local; mentre que la portaveu d’En Comú Guanyem, Laura Pérez, ha destacat que hi torni a haver una dona al capdavant de la Diputació, així com també ha defensat l’equilibri territorial i la necessitat de governar pels 311 municipis de la demarcació.

El portaveu Cs, Salvador Tovar, s’ha mostrat obert a parlar amb el nou govern de la mà de la Constitució i de l’interès municipal; al mateix moment que Xavier Garcia Albiol, del PP, ha desitjat que, al llarg d’aquest mandat, el nou govern doni suport als governs locals i als ajuntaments. Finalment, la portaveu de TxT, Lluïsa Melgares, ha manifestat la seva defensa de l’autonomia local com a prioritat i que cal treballar a favor dels municipis i de les persones.