El alcalde de Terrassa Jordi Ballart que se define constantemente como no independentista pero sí partidario de la autodeterminación, pero que ha gobernado siempre de la mano secesionista, ha emitido este lunes unas declaraciones en las que entre otras cosas asevera que “no nos merecemos una sentencia como esta”, sin especificar quiénes son los que no la merecen.

En resumen, antes de entrar en detalle del comunicado institucional, la conclusión que se nos antoja es que la justicia para algunos, solamente es buena si concuerda con nuestros intereses. Ello refiriéndonos a la sentencia del Supremo sobre los actos de sedición vividos en Cataluña hace un par de años y que afectaban a la totalidad de los españoles.

Circunscribe el alcalde esta declaración a esta ciudad, y califica para dar mayor fuerza a sus declaraciones al ayuntamiento como diverso y plural y esta, dice, es la riqueza de la democracia, como si no fuese parte de ella el sistema judicial, quizás uno de sus pilares fundamentales.

Obvia, el edil, la gravedad de los hechos por los que los políticos secesionistas fueron juzgados y apela, como lo hacen otros estamentos independentistas, al diálogo, cuando ante el rupturismo, la democracia tiene los recursos adecuados para alcanzar soluciones dentro, eso sí, del sentir y voluntad de la mayoría de la nación que es la que a través de los cauces constitucionales se ha dado el marco jurídico y democrático del que disfrutamos.

Esta es la declaración completa de Ballart:

Declaració institucional de l’Alcalde de Terrassa

Bon dia a tothom,

El Tribunal Suprem acaba de fer pública la sentència que fa tantes setmanes que esperem i que marcarà un abans i un després a Catalunya i al conjunt d’Espanya.

No ens mereixem una sentència com aquesta, que farà que les coses siguin encara més difícils.

Fa uns minuts s’ha convocat una Junta de Portaveus extraordinària i urgent, que se celebrarà en breu, per valorar aquest moment polític que afecta a la nostra ciutat.

Terrassa és diversa, aquest Ajuntament és divers i plural. Aquesta és la riquesa de la democràcia, per difícil que sigui el moment que estem vivint, un moment històric que posa a prova les nostres conviccions més profundes.

En aquest context, vull fer una Declaració Institucional, adreçada a totes les terrassenques i tots els terrassencs.

En primer lloc, vull expressar la meva solidaritat amb Josep Rull, un terrassenc molt estimat i molt respectat per una immensa majoria, formada per persones que no forçosament pensen com ell, però sí que estan al seu costat com a ciutadà, com a amic, com a company.

En un moment tan dramàtic com aquest, crec que cal remarcar que, compartim o no les seves idees o les seves actuacions, ara toca compartir amb ell un sentiment de solidaritat i d’empatia. Insisteixo, per ser persones no cal pensar igual, però sí sentir i comportar-nos com a persones.

També vull expressar la meva solidaritat amb la seva esposa, la regidora Meritxell Lluís, amb els seus dos fills i amb la seva família i les persones que més l’estimen. Aquest és

per a ells i elles un moment de dolor i de ràbia, i volem estar més que mai al seu costat, de la mateixa manera que ens posem a la seva disposició per a tot allò que puguin necessitar en aquests moments tan difícils.

Per altra banda, també vull fer pública la meva solidaritat amb els polítics i polítiques condemnats i condemnades, amb les seves famílies i persones més properes. Torno a dir- ho, això no implica que estiguem d’acord, sinó que som persones i compartim sentiments i valors d’humanitat i solidaritat.

Crec que la sentència i les penes de presó, així com la resta de procediments judicials en marxa, no contribuiran a solucionar res si l’únic que busquen és condemnar, castigar o amenaçar.

Totes i tots ho sabem, més enllà dels nostres posicionaments: només hi ha una solució sensata, pacífica, democràtica i serena, partint del diàleg i del respecte. Votar en un referèndum, organitzat amb totes les garanties democràtiques, que sigui homologable a nivell internacional, que estigui acordat amb claredat i amb un compromís rigorós de respecte al resultat, sigui el que sigui.

Aquesta és i ha de ser l’hora dels demòcrates, siguin independentistes, unionistes o federalistes, arreu de Catalunya i arreu d’Espanya.

La democràcia i la llibertat ens uneixen, al marge de les ideologies o de les legítimes posicions de cadascú.

I la democràcia és i ha de ser la resposta serena, constructiva, a la crisi política, territorial i institucional que sacseja el nostre país en els darrers anys.

Som una gran majoria, a Catalunya, la gent que vol una sortida democràtica, pacífica, respectuosa i legal.

Una sortida basada en el diàleg i el pacte, en la voluntat d’entendre’ns i de conviur e, acceptant sempre la voluntat democràtica majoritària a la nostra societat, però també respectant sempre els drets de les minories. La democràcia és i ha de ser una combinació

de majories i de pactes, perquè només funciona quan tothom hi surt guanyant i deixa de funcionar quan el que es busca és la derrota o la rendició d’una part de la societat.

Estic convençut que ara és fonamental preservar, més que mai, la unitat a la nostra ciutat, de tal manera que aquest sigui l’Ajuntament de tothom i per a tothom, un espai al servei d’una ciutat plural, compromès amb el país i amb el món, una institució que representa tothom i que és un reflex de la diversitat dels terrassencs i les terrassenques.

Finalment, vull fer una crida a la serenitat, al civisme i a la convivència. Som una ciutat i un país de pau i ho hem de seguir essent.
El carrer és i ha de ser de tothom, és un espai de llibertat, per a tohom qui es vulgui manifestar, lliurement i pacíficament.

Des de l’Ajuntament vetllarem per la llibertat, per la seguretat i per la convivència, i al llarg dels propers dies farem un seguiment constant de l’evolució de la situació.

I ja per acabar…

Només reiterar la crida a la serenitat i al civisme en aquests moments difícils que viu el nostre país, al mateix temps que remarcar una vegada més que la sentència i les penes de presó no resolen res.

Per últim, demano que tothom estigui a l’altura dels valors democràtics i de l’esperit de pau que són el fonament de la identitat de Terrassa i de Catalunya.

Sempre, sempre, sempre, estarem units i unides al voltant de les llibertats, els drets humans i la democràcia.

Moltes gràcies.