Taller de pensament coordinat per Felicitat Llop
(catedràtica de filosofia a ensenyament secundàri)
Governamentalitat i lluita política:
la rebel·lió dels cossos

Una introducció al pensament de
Michel Foucault i Judith Butler
19:00h – 21 de gener de 2020 / Michel Foucault
19:00h – 12 de maig de 2020 / Judith ButlerAmics de les Arts i Joventuts Musicals

Carrer de Sant Pere, 46, primera planta – Terrassa
Aquesta introducció als pensaments de Michel Foucault i Judith Butler
la farem a partir de la lectura prèvia dels textos següents:Ester Jordana Lluch: Michel Foucault: Biopolítica i governamentalitat, Gedisa, 2019Judith Butler: Cuerpos aliados y lucha política, Paidós, 2017.
D’aquest llibre treballarem en concret el capítol 3: «Vida precaria y la ética de la cohabitación».
* * *Michel Foucault, a través dels conceptes de normalitat, disciplina, governamentalitat i biopolítica desenmascara les estratègies del poder des de la modernitat finsa als nostres dies.

El poder deixa de ser quelcom extern que s’imposa a través de la por, l’autoritarisme o les lleis que emanen de l’estament judicial. Ara el poder passa pels diferents discursos mèdics, científics, antropològics, sociològics, pedagògics i psicològics que ens diuen què és«normal» i què no, què és el que hem corregir de nosaltres mateixos perquè no funciona «adequadament». Aquests discursos ens configuren des de dintre de nosaltres mateixos de tal manera que és a través del «discurs oficial» que ens sentim, ens pensem i ens autodefinim.

Ens podem rebelar contra tot això? Com hem de repensar la lluita política contra aquesta nova forma d’exercir el poder?

Marina Garcés a Nova il.lustració radical diu que necessitem crear nous conceptes per repensar-nos com un «nosaltres».

Judith Butler ens parla de la condició de precarietat i vulnerabilitat dels cossos que implica una condició d’interdependència social i política, un nosaltres.

Aquest «nosaltres» és heterogeni, divers, plural, i no només es refereix a la vida humana sinó a tot tipus de vida. Som un «nosaltres» que compartim la necessitat, no escollida, de cohabitar la terra i hem de ser capaços de crear una comunitat en la que totes les vides «siguin vivibles i iguals».